Из школске клупе директно на посао!

Три свршене средњошколке управљају машином вриједном два милиона марака. То им је посао у приједорском “Кромексу”, фирми за обраду метала, у којој су добиле стално запослење.

Али не на лијепе очи. Добро су се показале на пракси коју је та фирма организовала за матуранте Машинске школе. Прескупо чудо технике је, уствари, ласер на коме су се цуре одлично снашле.

“Моје радно мјесто је да радим на ласеру. Много сам постигла са другарицама Амелом и Елмом”, каже Александра Кутлача.
“Радно мјесто обухвата од самог слагања цртежа на рачунару до уноса у машину”, наводи
Амела Карарић. На питање да ли се боји да би могле нешто да покваре одговара: “Наравно, увијек постоји неки одређени страх прије посла, али уз добру припрему и план како ћемо нешто да урадимо, нема потребе за тим”.
Нема потребе ни да се средњошколци олако предају мислећи да нема доброг без посла без факултета ни добре плате у занатима. Елма каже да она, и њене радне колегинице, доказују супротно.

“Свим ученицима порука да што боље уче и имају што боље резултате и што боље се покажу, јер увијек има шансе за оне који су најбољи. Ја увијек кажем да има посла за оне који желе да раде”, ријечи су Елме Елказовић.

Изгледа да то, помало, схватају и свршени основци, барем ако је судити по интересу за занимања које је понудила приједорска Машинска школа. Као кец на десетку, ове године је, први пут, уписано одјељење ЦНЦ оператера, тачније, руковалаца машинама-ласерима.

“ЦНЦ технологија, како у машинству тако и у дрвопрерађивачкој индустрији, јесте занимање будућности и мислимо да ће ученици у овој школи моћи да стекну она знања која очекују, тј, све квалифкације које су потребне да би могли да одговоре тржишту рада и послодавца код кога се запосле”, појашњава Дијана Шобот, директор Машинске школе Приједор.

Све више интереса има и за завариваче. У школи кажу изгледа да се занати враћају на мала врата.