САВРЕМЕНИ КАБИНЕТ ЗА НАСТАВУ У МАШИНСКОЈ ШКОЛИ

У Машинској школи у Приједору отворен је нови кабинет за практичну наставу. Опремање кабинета финансирала је Влада Швајцарске у оквиру пројекта Прилика Плус, посредством Агенције за економски развој града Приједора Преда.

Циљ пројекта је унаприједити практичну наставу, тако да ученици након средњошколског образовања буду спремни за тржиште рада.

CNC машина, софтер, те тринаест нових рачунара одговарајућих перформанси, послужиће за унапријеђење практичне наставе.

– Може се много научити, јер смо добили нове компјутере. Може се брже радити са бољим програмима напредније генерације – каже Марко Јосиповић, ученик Машинске школе, смјер машински техничар за компјутерско конструисање.

Директорица Машинске школе Дијана Шобот каже да сада нису имали савремену практичну наставу у школи, али да настоје да унаприједе и процес праксе и да опреме кабинете за све четири струке које образују у овој школи. Додала је да ће наставити да дјелују на пројектима које раде како би добили још опреме.

Овај пројекат реализован је посредством агенције Преда из Приједора, који финансира Влада Швајцарске програмом Прилика Плус.

Мишо Рељић, директор агенције Преда–ПД, каже да је вриједност нове опреме око 80.000 КМ.

Маринко Ђукић, директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, рекао је да је посредством програма Прилика плус у средње стручне школе у Приједору до сада инвестирано и набављено опреме у вриједности око 650.000 КМ.

Квалитетна, а не јефтина радна снага – циљ је власти, јер на тржишту рада за њих има мјеста.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић подсјетио је да раније генерације средњошколаца нису биле довољно стручно оспособљене за рад, али да се то сада мијења, захваљујући сарадњи школа са привредом како би добили квалитетног радника по изласку из средње школе.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић каже да је важан број часова у извођењу практичне наставе, гдје ће ученици трећег степена, пошто њима највише недостаје занатлија, више времена проводити на практичној настави у предузећу или у школи на истим машинама које се користе у предузећу.
Осим овог, до сада су у Машинској школи у Приједору модернизована и оспособљена још два кабинета за практичну наставу.

РТРС